Portfolio

Columns voor Trouw

*Koers houden: een reeks die ik zes jaar lang voor Trouw schreef. Onderwerp: hoe ga je om met een bejaarde vader die psychiatrisch patiënt is en die nog rijk wil worden door boten te laten bouwen? Zestien jaar zagen we elkaar niet, nu gingen we zelfs op citytrip. Een reeks die laat zien dat labels niets zeggen en die mensen die ook zo’n ouder hebben een hart onder de riem steekt. 
* De Liefde: een reeks over daten op middelbare leeftijd. Om van te huiveren, te genieten en te leren. 

Individuele portretten

Van mooie mensen op een kruispunt in hun leven, met essentiële vragen over hun leven en/of hun loopbaan. Alleen voor wie durft!

(In opdracht van hun coaches of op individueel verzoek)

Collectieve portretten

Grondige analyses van teams en organisaties die lezen als een trein. Waarom gaat het eraan toe zoals het eraan toe gaat? Wat is de groepsdynamiek en wat zijn de verstrikkingen? Wat gebeurt er onder de oppervlakte?

Columns - overig

Voor De Kaap: verslag van een verhuizing van grote stad naar platteland in een tweewekelijkse column.
Voor het Rotterdams Dagblad: drie jaar lang een wekelijkse, frisse blik op de stad en haar inwoners. Ingrediënten: politiek, het straatleven en ontmoetingen met mensen.
Voor Nieuw Rotterdams Tij en voor Zone010 columns over de sfeer en het uitgaansleven van Rotterdam.  

De dominee, de kerk en God

Bundel met interviews en portretten ter gelegenheid van het afscheid van Klaas Hendrikse, geschreven in opdracht van de Koorkerk in Middelburg. Klaas Hendrikse maakte furore als de atheïstische dominee: God bestaat niet, verkondigt hij. Niet zoals jij en ik en een appeltaart bestaan. Maar de kerk doet altijd net of dat wél zo is en heeft daarmee veel kapot en zelfs onmogelijk gemaakt. Resultaat: doodse kerken die leeglopen. Het kan ook anders, liet hij zien in Middelburg, waar hij een volle en vitale kerk achterlaat. Daar gaat het niet om antwoorden, maar om vragen, niet om zeker weten, maar om openheid.

Genomineerd voor de Zeeuwse boekenprijs 2013.
(ISBN: 978-90-9027004-3)

Opstelten, burgemeester van Rotterdam, 1999-2009

Het afscheidsboek voor/over Ivo Opstelten. Geschreven in opdracht van de gemeente Rotterdam. Niet alleen een smakelijke blik in de keuken van de burgemeester, maar ook een document van de stad. Ik interviewde de hele omgeving van Opstelten: dochters, chauffeurs, VVD’ers, ministers, zijn kapper, echtgenote, beste vrienden, critici, enzovoort. Genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek 2008 (niet gewonnen).

(ISBN: 978-90-812416-6-3)

De Meldkamer Boek in opdracht van Politie Rotterdam-Rijnmond

De meldkamers van politie, brandweer en ambulance verhuisden naar een nieuwe, gezamenlijke locatie. Bij het opruimen rolden oude foto’s uit een kast. Van ambulances, nog getrokken door paarden. Van arrestaties van bekende oplichters in de jaren zeventig. Van grote branden en overstromingen. Kun jij daar een boek omheen schrijven, was de vraag. Ja! Politiemensen, opgerolde mouwen, brandweermannen, ambulancebroeders, openhartigheid, humor en sfeer… Een mooi boek vol verhalen van de centralisten, geïllustreerd met die prachtige foto’s dus. Een ode aan de beroepstrots van de centralist.

VolZin - Tijdschrift voor zinvol leven Interviews en reportages

Reportages over en interviews met opvallende mensen over samenleving en spiritualiteit.

Familieverhalen

Voor diverse families, bij diverse aangelegenheden: een zestigjarig huwelijk, een zoektocht naar heling en verzoening, het vieren van de liefde. Lijnen tussen toen en nu, tussen nu en straks. Mooi vormgegeven, afgestemd op smaak en budget. Iedere keer een eer om te mogen maken.

Viva Interviews en reportages

Anonieme levensverhalen voor de rubriek ‘Aan Viva Verteld’, reportages over vrouwen en hun leven.

Zie me staan!

Een boek in opdracht van de Nederlandse PolitieBond over agenten met mentale blessures. En hoe de politieorganisatie daarmee omgaat: zo beroerd dat ik er na het interviewen van deze dappere mensen wakker van lag. 

(ISBN: 978-90-9030918-7)

Overige opdrachtgevers (o.a):

Trouw, Nederlandse Politie Bond, De Politieacademie, Gerechtshof Amsterdam, Rotterdamse deelgemeentes, Horizon Jeugdzorg & Onderwijs, Stichting Het Bewaarde Land, Trichis Publishing, Rotterdams Onderwijs Magazine, GGD Den Haag, Koorkerk Middelburg, Transmind, Tigges, VU Medisch Centrum, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Kootsjhuys, de Raad voor de Leefomgeving, gemeente Rotterdam, gemeente Schiedam, de RET, Stichting Meld Geweld, Kiezel Communicatie, EGM Architecten, De Okkernoot.